Herdenking in Heverlee

Stoffelijke resten drie bemanningsleden neergestort WO II-vliegtuig in Heverlee begraven

De stoffelijke resten van drie bemanningsleden van de op 5 maart 1945 in Bunsbeek (Glabbeek) neergestorte Engelse bommenwerper Lancaster NN75, die in november vorig jaar samen met het toestel werden opgegraven, zijn vrijdagmiddag op het militair kerkhof van Heverlee met militaire eer begraven. Dat gebeurde in hetzelfde graf waar de 4 andere bemanningsleden die indertijd omkwamen al meer dan 70 jaar rusten.

De plechtigheid werd georganiseerd door de dienst van het Commonwealth die instaat voor het onderhoud van de militaire kerkhoven, en werd bijgewoond door 38 familieleden van de slachtoffers, de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Australië, een delegatie van de Britse militaire eenheid waartoe het drietal behoorde en een Engels detachement dat in ons land actief is binnen de SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Er was naast een aantal inwoners uit Glabbeek en de vele vrijwilligers die meehielpen bij de opgraving van het toestel ook een vertegenwoordiger aanwezig van de Joodse gemeenschap. Een van de drie was immers van Joodse afkomst.

Diep respect

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) stelde in een korte toespraak dat de gemeente Glabbeek het toestel had laten opgraven “uit diep respect voor deze moedige soldaten die hun leven gaven voor de vrijheid die wij vandaag kennen”. Hij bestempelde “dit diepmenselijk project” als een uiting van dankbaarheid vanwege de inwoners van Glabbeek en dankte tot slot de vele vrijwilligers die hun medewerking verleenden bij de opgravingen. Ook de Leuvense burgemeester Louis Tobback legde bij het graf bloemen neer namens het stadsbestuur.

Om 18 uur vanavond wordt aan het gemeentehuis in Glabbeek een herdenkingsmonument ingehuldigd, gevolgd door een bloemenhulde aan de crashlocatie en een herdenkingsviering in de Sint-Quirinuskerk van Bunsbeek. Om 20 uur wordt in de parochiezaal van Glabbeek de tentoonstelling ‘Het Leven in Glabbeek tijdens WOII’ geopend. Die loopt tot en met 1 mei. Ook het opgegraven vliegtuigwrak zal er te zien zijn evenals informatie over de drie andere vliegtuigcrashes op Glabbeeks grondgebied tijdens WOII.

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *