Het Heilig Hartbeeld werd gebouwd omdat Assent relatief gespaard uit WO II kwam
Het stelt Jezus met gespreide armen voor en toont zijn stralend hart.
Het initiatief voor de bouw werd genomen door Eerwaarde Heer UYDENS en het klooster van Assent (die in het huidige “vroeger gemeentehuis” van Assent woonden.
Zowat alle verenigingen droegen hun steentje bij tot de bouw van het beeld.
Zo hebben onder meer de kinderen van de lager school meegeholpen hebben om ijzerzandsteen te verzamelen om de fundering te maken. De sokkel werd opgetrokken in maaslandse mergelsteen (zeer poreus en reden voor de relatief slechte staat van de sokkel).
De inhuldiging gebeurde onder massale belanstelling en de nu ongebruikte holle weg links van het beeld werd gebruikt om naar boven te gaan. Het valt op te merken dat ten tijde van de inhuldiging de heuvel niet beplat was.
De soldaten van Assent die in Duitsland hun dienst deden en/of gelegerd waren hadden trouwens vrije dagen gekregen om de inhuldiging te kunnen bijwonen.
De inhuldiging was een memorabel ogenblik in de onmiddelijke naoorlogse geschiedenis van het dorp.
Vroeger werd de verf voor het schilderen kosteloos geleverd door de firma Mathijs in Zelem.
Het Beeld zelf is van beton gegoten. In 2002 werd het dankzij een weldoener terug in het wit geschilderd en werd het dak onder meer verstevigd met een betonnen overkapping (verstekt met ijzer). In 2003 leverde de Firma Dothéé uit Namen (vandaag gevestigd in Assesse bij Marche en Famenn kosteloos de verven om de sokkel te schilderen en waterdicht te maken. Werkten daaraan mee: Mr. Jef Schodts, Mr Guillaume Bruyninckx, Mr. Jef Commers en Mr. Mark Libaers.
De vier zijden van de sokkel meten samen ongeveer 65 vierkante meter.
De toale hoogte van het beeld (inclusief sokkel) bedraagt 11 meter en het beeld is in zijn soort het grootste in België. Het zou de bedoeling geweest zijn dat er meerdere van gebouwd zouden worden in het land maar dat is niet gebeurd.
Elk jaar heeft er begin juli een openluchtmis plaats die sinds enkele jaren terug op een vrij grote belangstelling kan rekenen (een 50 tal deelnemers).
De mis werd vroeger normaal aan de voorkant (kant van Assent) opgedragen – op de plaats waar het altaar staat.
Onder de sokkel is een vrij grote plaats waar vroeger (en ook vandaag nog) de priester zich kom omkleden.