Coronadoden herdenken

Strijdersbond wil in 2022 coronadoden herdenken: ” Ook zij zijn slachtoffer van een soort wereldoorlog”

Ook al blijft corona ons dagelijks leven bepalen, toch zijn de bestuursleden van de Nationale Strijdersbond afdeling Assent-Bekkevoort-Molenbeek-Wersbeek hoopvol over 2022.
Ook voor hen zorgde het virus ervoor dat herdenkingsplechtigheden anders moeste verlopen, maar ze hopen op beterschap. ” Wij herdenken alle oorlogen en conflicten. De coronadoden zijn eigenlijk ook slachtoffers van een soort wereldoorlog, eentje met een onzichtbare vijand” zegt secretaris José Goethuys.

De strijdersbond is het resultaat van een fusie tussen verschillende bonden – ergens rond de eeuwwisseling- en telt vandaag tien bestuursleden. In 2020 hadden we een 100- tal leden. In 2021 waren er dat nog 97. We merkten vorig jaar wel weer een stijging, maar we proberen ook jongeren te overtuigen om lid te worden, want voorlopig zijn de meeste van onze leden 60 plus. Nochtans is het belangrijk dat ook jongeren weten wat er zich vroeger afspeelde. De herdenkingsplechtigheden helpen hierbij.”
Erevoorzitter marc Libaers vult aan: ” Het is belengrijk dat we niet alleen herdenken en herinneren, maar ook de democratische waarden van onze maatschappij telkens opnieuw in het daglicht stellen en beschermen. Alert zijn en lessen trekken uit het verleden is essentieel voor het bewaren van onze welvaart en veiligheid.”

Jaar om snel te vergeten


Elk jaar organiseert de bond ook een uitstap voor haar leden. ” Zo zijn we al twee keer naar Ieper geweest voor een paar dagen, we doen dat in samenwerking met de seniorenbond en het gemeentebestuur. Tijdens een bezoek aan het concentratiekamp van Breendonk werden we rondgeleid door iemand die er gevangen had gezeten en dat is toch wel een verschil. Hij nam ons ook mee naar plaatsen die je normaal niet kan bezoeken. Bijna jaarlijks brengt ook een aantal schoolkinderen een bezoek aan Breendonk met de steun van het gemeentebestuur.”

Voor de leden was 2021 een jaar om snel te vergeten. ” Normaal houden we op 11 november een herdenkingsplechtigheid aan de vijf monumenten, maar dat werd in 2021 beperkt tot bloemneerleggingen in beperkte kring. Het jaarlijks ledenfeest werd twee maal op het laatste nippertje afgelast. Op de zondag die het dichtst bij 8 mei aanleunt, is er een viering in d ekerk – in een rotatiesysteem is dat telkens een andere kerk- maar die ging ook al twee jaar niet door. We hebben ook vijf vaandeldragers, voor elke vlag één, met name de vlag van de provincie Vlaams-Brabant, twee met het opschrift Bekkevoort, de vlag van Assent en tenslotte deze van Molenbeek-Wersbeek. Hopelijk kan het dit jaar allemaal weer normaal verlopen.

Wie wil id worden van de strijdersbond betaalt 13 euro lidgeld, voor dat geld krijg je ook het Strijdersblad.
Meer informatie via onze bestuursleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.